căutare personalizată
Harta Spania - Harta Spaniei - Harta Europa

Spania

 

Nume oficial : Regatul Spaniei

Asezare : in sud-estul Europei, in Peninsula Iberica, inconjurata de Oceanul Atlantic, Golful Biscaia, Muntii Pirinei si Marea Mediterana.

Coordonate geografice : paralela de 40 grade latitudine nordica si meridianul de 4 grade longitudine vestica.

Suprafata totala : 594.782 kmp, din care partea continentala reprezinta 499.542 kmp, iar partea insulara 5.240 kmp, fiind formata din Insulele Baleare, Insulele Canare si micile insule Islas Chafarinas, Penon de Alhucemas si Penon de Velez de la Gomera (situate in largul coastelor Marocului). Spania este a treia tara din Europa ca marime a suprafetei (dupa Federatia Rusa si Ucraina).

Frontiere terestre : 1917,8 km, din care : cu Andorra 63,7 km, cu Franta 623 km, cu Gibraltarul 1,2 km, cu Portugalia 1214 km, cu Marocul (Ceuta) 6,3 km si cu Marocul (Melilla) 9,6 km.

Frontiere maritime : 4.964 km.

Ape teritoriale : zona maritima teritoriala de 12 noduri marine, zone invecinate de 24 noduri marine si zone economice exclusive de 200 noduri maritime (de aceste zone beneficiaza doar la Oceanul Atlantic).

Clima : temperata, verile foarte calduroase si cu cer senin in interiorul tarii, pe coaste mai moderate si mai innorate, iar iernile innorate si reci in interior si partial innorate si racoroase in zonele de coasta.

Relieful : platouri inalte inconjurate de dealuri, iar in partea de nord de Muntii Pirinei. Podisul (Meseta) ocupa circa 330.000 kmp,

Altitudini maxime : 3.718 m in varful Pico de Teide (Tenerife) din Insulele Canare, iar in Spania continentala Muntii Pirinei ajung la 3404 m in varful Pic d’Aneto si Muntii Sierra Nevada ating 3478 m in varful Mulhacen.

Altitudine medie : 660 m (locul 2 in Europa, dupa Elvetia).

Resurse naturale (relativ reduse in raport cu suprafata tarii si necesitatile economiei) : carbune, lignit, titei, minereu de fier, cupru, plumb, zinc (locul 8 in lume), uraniu, tungsten, mercur (locul 1 in lume), pirite, fluorina, ipsos, sepiolita, caolin, potasiu.

Utilizarea terenului : 20,5 milioane ha (41%) terenuri arabile, 16,5 milioane ha (33%) paduri, 6,7 milioane ha (13%) pasuni si fanete, 6,8 milioane ha (13%) suprafete cu alte destinatii.

Terenuri irigate : 36.400 kmp. Lipsa acuta de apa pentru agricultura a determinat realizarea unor sisteme de irigatii bazate pe cele mai moderne tehnici si crearea unor ferme mari (tip Huertas) pentru legume, orez si citrice.

 

Populatia : 44,1 milioane locuitori (estimativ la 31 decembrie 2005), dintre care peste 3 milioane sunt straini imigranti.

Densitatea medie a populatiei : 87 locuitori/kmp.

Religia : Romano-Catolica 94%, alte religii 6%. Spania nu are religie oficiala.

Limba oficiala nationala : castiliana (74% din populatie).

Limbi oficiale regionale : catalana-valenciana (17%), galiciana (7%), basca (2%).

Moneda : Euro.

Turisti straini in Spania (2004) : 85,7 milioane (proveniti din Marea Britanie – 16,4 milioane, Germania – 10, 0 milioane, Franta – 7,5 milioane, Italia, Olanda, Portugalia, Irlanda, tarile Scandinave, SUA, etc.).

Principalele produse vegetale : cereale (locul 5 in lume la orz), legume si zarzavaturi, masline (locul 1 in lume), struguri pentru vin, sfecla de zahar, citrice, alte fructe, plante industriale, arbori de pluta, flori.

Principalele produse din zootehnie si pescuit : carne de vita, porc si pasare, produse lactate, peste.

Principalele produse industriale : textile, incaltaminte, produse alimentare (locul 1 in lume la ulei de masline si locul 3 in lume la productia de vinuri), bauturi alcoolice, metale si produse din metal, produse chimice, nave si reparatii de nave, autoturisme, masini unelte, produse refractare, produse farmaceutice, echipamente medicale.

Principalele regiuni industriale : Tara Bascilor, Catalonia, Madrid.

Industrii de baza : metalurgia (fier, otel, aluminiu, plumb, zinc), industria cimentului, industria chimica (foarte importanta si diversificata).

Industrii prelucratoare : constructii navale, autovehicule, echipamente electronice, masini si echipamente grele, material rulant, echipamente electrice si electrotehnice, industria alimentara (ulei de masline, vinuri, bere, bauturi alcoolice, zahar, conserve din legume, fructe, carne si peste).

Industrii de bunuri de larg consum : industria textila si a confectiilor textile, articole din piei si blanuri naturale, incaltaminte, industria hartiei, activitati editoriale, industria de jucarii, industria de prelucrare a tutunului.

 

Puerto de Toledo Madrid Spania

 


Heliporturi (2004) : 8.

Aeroporturi (2004) : Total : 156, din care:

95 cu pista asfaltata, in lungime de:
- peste 3.047 m : 15.
- de la 2.438 m la 3.047 m : 10
- de la 1.524 m la 2.437 m : 19
- de la 914 la 1.523 m : 23
- sub 914 m : 28.
61 cu pista neasfaltata.

 

Forma de guvernamant : monarhie parlamentara.

Capitala : Madrid (5,5 milioane locuitori).

Alte orase : Barcelona (4,9 milioane locuitori), Valencia (2,3 milioane), Sevilla (1,8 milioane), Malaga (1,3 milioane), Zaragoza (871 mii), Bilbao (354 mii).

Impartirea administrativa:
17 comunitati autonome: Andalucia, Aragon, Asturias, Insulele Baleare, Insulele Canare, Cantabria, Castilla-La Mancha, Castilla si Leon, Catalonia, Comunitatea Valenciana, Extremadura, Galicia, La Rioja, Madrid, Murcia, Navarra, Pais Vasco (Tara Bascilor) si 2 orase autonome (Ceuta si Melilla) ; orasele autonome Ceuta si Melilla, precum si cele trei mici insule (Islas Chafarinas, Penon de Alhucemas si Penon de Velez de la Gomera), sunt administrate direct de catre Guvernul central spaniol si sunt denumite "Locuri de Suveranitate". Comunitatile autonome au Statut, Guvern si Parlament propriu. Puterea centrala numeste cate un guvernator general in fiecare comunitate autonoma. Comunitatile autonome se divid in 50 provincii (47 provincii in Spania peninsulara si 3 provincii in Spania insulara). Fiecare provincie este condusa de un Guvernator civil si de o Deputatie provinciala. Provinciile se impart in sectoare juridice, iar acestea in municipii.

Ziua Nationala : 12 octombrie ("Ziua Hispanitatii")

Drapelul : trei benzi orizontale de culoare rosie (sus), galbena si de latime dubla (la mijloc, cu stema pe fond rosu) si rosie (jos).

Constitutia : a fost aprobata la 6 decembrie 1978 si a intrat in vigoare la 29 decembrie 1978.

Sistemul de drept : sistemul de drept civil, cu aplicatii regionale.

Drept de vot : universal, la implinirea varstei de 18 ani.

Sistemul executiv :

Seful Statului : Regele Juan Carlos I (de la 22 noiembrie 1975) ;
Print Mostenitor : Printul Felipe (nascut la 30 ianuarie 1968) ;
Seful Guvernului : Presedinte al Guvernului si Prim Ministru
Prim Vicepresedinte si Prim Ministru Adjunct
Al doilea Vicepresedinte
Alegerile:
- monarhia este ereditara;
- Regele numeste Presedintele Guvernului in persoana liderului partidului majoritar sau al coalitiei majoritare, care apoi este ales de catre Adunarea Nationala (ultimele alegeri au fost la 14 martie 2004, urmatoarele vor fi in martie 2008);
- vicepresedintii sunt numiti de catre monarh la propunerea Presedintelui.
Sistemul legislativ este bicameral : Curtile Generale se compun din Senat (259 de locuri) si Congresul Deputatilor (350 de locuri), mandatul parlamentarilor fiind de 4 ani.

Sistemul juridic : Tribunalul Suprem.

 

Sursa: http://madrid.mae.ro

Cauta un hotel in Spania

Vezi Spania pe harta Europei

  

Linkuri utile
Meteo in Spania
Guvern in Spania
Consiliul superior al Camerelor de Comert
Transport public in Madrid
Universitatea Complutense din Madrid

 

© 2009 HartaEuropa.com HartaEuropa homepage Contact